Jak se rodí čajové dřívko – Ondřej Sedlák

Chcete se podívat do zákulisí výroby čajových dřívek? Ondřej Sedlák se tomuto oboru věnuje již několik let. Hledá a sám opracovává zajímavá dřeva. Nyní popsal celý proces úpravy a dal nám text k dispozici i s fotkami. Enjoy!

cajove drevo

Výroba čajového dřívka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tak jsem vyráběl sypátko z nedávno nalezeného černého dubu a rozhodl jsem se celý proces trochu zdokumentovat. Obvykle zveřejňuji pouze fotky hotových výtvorů, takže myslím, že bude zajímavé podívat se trochu do zákulisí.

Ondřej Sedlák

Možná je to zcela zřejmé, ale přesto, zde je můj postup. Vyberete vhodný kus dřeva a obvykle oddělíte kus, se kterým chcete pracovat. Vypracuji základní tvar noži a dláty a následně přijde broušení hrubým smirkovým papírem a s pomocí cidliny se vyladí finální tvar. Pokud jste s ním spokojeni, vyčistíte póry dřeva ocelovým kartáčem a poté brousíte jemnějším smirkovým papírem různých hrubostí, aby dřevo bylo na omak jako oblázek. Já končím u hrubosti 500. Potom dřevo namočím a napařím, aby se vzepřela dřevní vlákna a potom nastane jemné smirkování a leštění až do hrubosti 2000 i více. Nakonec sypátko pokřtím čajovým nálevem, aby vědělo, že je čajovým sypátkem a závěrem je zaleštím kartáčem. Někdy si kousek řekne o olej z čajových semínek nebo šelak, aby se zvýraznila kresba dřeva, ale obvykle nechávám přírodní úpravu. Takto se rodí každý můj výtvor. Je to spousta trpělivosti a lásky. Nyní již znáte celé tajemství. Děkuji za přečtení a přeji krásný den! Ondřej Sedlák.

 

A tady je nádherný výsledek Ondřejovy práce:

 

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)