Co je to mikrolot z Darjeelingu a jak chutná Goomtee Oolong

Na počátku sezóny, v době kdy lístků dozrává na zahradách ještě docela málo, je čaj zpracováván v takzvaných mikrolotech nesoucích označení EX/ EXN.

Sběr čerstvých lístků

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jde o poměrně exkluzivní várky čaje, které jsou ceněny hned z několika důvodů. Jednak jde o velmi malé množství zcela prvního jarního čaje, který v himálajském předhůří dozrává (nepálské čaje dozrávají až s několikatýdenním zpožděním). Poměrně malé množství čaje je velmi praktické pro celý následný proces jeho zpracování. Veškerá manipulace s lístky a jakékoliv ovlivňování všech probíhajících procesů zpracování jsou daleko snazší s várkou čítající 10 kg, oproti práci s několikasetkilogramovými loty v následujícím období.
Nezanedbatelným faktem je i pečlivost, s jakou se manažeři čajových zahrad a továren těmto prvním jarním lístkům věnují. Jde přeci jen o to první, co se na jaře do světa vypustí, a po dlouhé zimě nejsou odpočaté jen čajové keříky, ale i čajoví mistři.

Goomtee Oolong, First Flush 2017

A my jsme nyní získali jeden takový mikrolot – malé množství excelentního Goomtee Oolongu EXN-15. Má ušlechtile zpracovaný, pravidelně rolovaný, jen zlehka oxidovaný téměř neporušený a nelámaný suchý list stříbřité tmavší i světle zelené barvy. Omamně sladké až smetanové vůně s hebkými tóny bílé čokolády.
Zlatavě zelený nálev velmi intenzivní, harmonicky vyvážené sladce květinové chuti s tóny citrusů a lučních květů se stopou máty a meruněk a dlouhým bylinným dozvukem.
Označení Oolong v tomto případě znamená, že jde o celý nelámaný list, než nějaký zvláštní způsob zpracování.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)