Svět čaje nezná hranic

Degustace s Danem Kláskem v paralelní Polis / foto archiv Klasek Tea

Co vás přivedlo k čaji?
To bylo v devadesátých letech. Spolu se spoustou dalších impulzů a novostí jsme s kamarády začali objevovat svět čaje. Pamatuji si, když jsme ve Vyšším Brodě v zapadlém městečku v pohraničí objevili někdy v devadesátém druhém, třetím roce prodejnu sypaných cejlonských čajů. Dodnes netuším, kde se tam tenkrát vzala. Jezdili jsme tam tehdy pro čaj na kole z Budějovic. Dodnes si pamatuji na tu opojnou vůni čerstvého čaje, která se mi linula z batohu celou cestu zpět domů.
Od té doby vlastně čaje stále objevuji. Vždy narazím na něco nového, na něco, co mne překvapí. Svět čaje je neuvěřitelně pestrý, zdá se, že nemá hranic.

Už několik let máte čajový e-shop. Jaké byly začátky, co byly ve vašem čajovém podnikání zásadní momenty?
Úplně první impulz přišel při návštěvě čajových zahrad v Darjeelingu. Cestovali jsme s mojí ženou Veronikou tenkrát s Viliamem Poltikovičem, který natáčel díl Cestománie o Západním Bengálsku, a já mu trochu radil s čajem, který se zde hojně pěstuje.
Díky značce České televize jsme tenkrát měli do čajových továren dveře otevřené, a navštívili jsme tak mnoho zajímavých míst. Na zahradě Goomtee jsme se spřátelili s místním manažerem továrny a on nás tehdy velmi povzbuzoval, ať od nich nakupujeme čaj. Tak jsme v roce 2003 začali – s deseti kilogramy darjeelingu.
Když do naší nabídky přidáváme čaje z nových oblastí, snažíme se tato místa vždy navštívit a poznat, jak se čaj pěstuje a zpracovává, jaké má v dané oblasti kulturní pozadí, jaká je tradice jeho pití a podobně. Právě tyto cesty jsou pro nás zásadními momenty našeho rozvoje.

Co je na čaji tak báječného, že jste mu zasvětil svůj profesní život? 
Čaj člověku především musí chutnat. To je základ. Všechno ostatní jsou věci, které přicházejí časem, jak do jeho pití pronikáte. Neuvěřitelná je především pestrost chutí a vůní, které můžete v čaji objevit. Vždy dokáží překvapit. Stejné to je i s jeho účinky. Čaj se nedá pít pouze pro povzbuzení, jako je to u kávy. Čaj může povzbudit, stimulovat, zklidnit, euforizovat, harmonizovat… je toho hodně. Na každého působí trochu jinak. Celá ta atmosféra kolem je daleko klidnější a intuitivnější, než třeba u hektického a exaktního světa kávy. To mi vyhovuje.

Jak se měnil váš vztah k čaji?
Můj vztah k čaji je jednoznačný. Čaj i vše kolem něj mám rád. Mění se a vyvíjí jemné nuance a detaily toho vztahu. Jak člověk proniká hlouběji, poznává nové stránky věci, nové tradice či přístupy, tak se také jemně mění i to, co se vám na čaji libí. Velkou inspirací jsou například zmiňované cesty do různých pěstitelských oblastí nebo setkání se zajímavými lidmi. Cesta čaje je podobná cestě samuraje, jde se stále dál.

Proč zrovna darjeeling jako čaj, který dal jméno vašemu e-shopu?
Darjeeling.cz  byl právě ten náš začátek a první čaj, který jsme dovezli. Takový čerstvý darjeeling z první jarní sklizně je pro nás stále jeden z nejlepších čajů. Většinou ho také doporučuji, když se mne lidé ptají, se kterým čajem mají začít. Po letech, s tím, jak jsme objevovali nové čajové oblasti a začali dovážet více a více druhů čaje, nám začal být tento název poněkud těsný. Tak jsme se přejmenovali na Klasek Tea.

Děláte občas i popularizační akce, jako byl cupping v Paralelní polis. Plánujete další? Kdy?
Čajové degustace, přednášky o čaji, různá čajová cestopisná promítání děláme několikrát do roka na různých místech po České republice. Podle zájmu. S Bittcoin Coffee v Paralelní Polis jsme začali spolupracovat letos na jaře. Pořádáme zde pravidelné každotýdenní kávové cuppingy. Padli jsme si do oka a domluvili se na pravidelných degustacích čaje jednou za měsíc. Teď je prázdninová pauza, ale v září zase začneme. Bittcoin Coffee je skvělý prostor s fajn lidmi, vynikající kávou a čajem. Každou sobotu jsme na jaře a na podzim taky na farmářských trzích na Kulaťáku a na Náplavce. Zajímavá je dlouholetá spolupráce s brněnskou restaurací Koishi. Letos nás přizvali na Spilberk Food Festival, kde jsme pořádali čajové ochutnávky pro návštěvníky. Lidé byli nadšeni.

Co byste doporučil lidem, kteří chtějí vědět o této komoditě víc?
Ať přijdou na degustaci do Bittcoin Coffee, ať přijdou ochutnat čaj na farmářský trh, ať pokládají otázky, píšou e-maily. Ať se nebojí s čajem experimentovat.

Jak se vlastně kupuje čaj? Burzy? Plantáže? Kombinace obojího a něco navíc?
Ano, v podstatě všechny možné způsoby. I tradiční svět oblastí, kde čaj začali pěstovat britští kolonisté, jako je Indie a Srí Lanka, se mění. Dříve se zde většinou nakupoval čaj na čajových burzách. Dnes se hlavně v Darjeelingu objevuje mnoho malých prodejců s kontakty přímo na manažery čajových továren. Tito prodejci jsou daleko pružnější a rychlejší. Z našich návštěv máme mnoho kontaktů přímo na čajových zahradách. V jiných oblastech, jako je Čína nebo Taiwan, zase potřebujete prostředníka, bez něj se v žádném případě neobejdete, protože tak funguje celá tamější společnost.

Když se nějaká kavárna či jiný podnik rozhodně, že nechce nabízet masovou produkci, ale kvalitní sypané čaje, má možnost nějaké spolupráce s vámi a třeba zaškolení?
Ano, samozřejmě. U čajoven to není takový problém, lidé zde čajem žijí a mají mnoho zkušeností. U kaváren se ale snažíme o daleko komplexnější a individuálnější přístup. Společně s majiteli, provozními a personálem hledáme nejoptimálnější způsob přípravy tak, aby to všem vyhovovalo. Vybíráme společně čaje, které budou chtít v podniku připravovat. Jde většinou o kompromisy, ale je to hlavně o tom ukázat čaj a jeho krásu lidem, kteří s ním v této kvalitě ještě nemají zkušenosti. Učíme se tím i my.

Jaké čaje vás poslední dobou nadchly a doporučil byste je čtenářům?
Letošní letní sklizně z himálajské oblasti Darjeelingu a Nepálu se vydařily a jsou opravdu skvělé. Červené čaje z Taiwanu jsou neuvěřitelné a všem bych je doporučil. Z Taiwanu jsme letos také dovezli archivní polozelené čaje, které dvacet let zrály, a jejich chuť je zcela mimořádná. Takové čaje dávají světu čaje zcela nový rozměr a ukazují, že v jeho poznávání je možné jít pořád dál a dál.

Originál článku naleznete zde.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)