Dvacetileté archivní čaje z Taiwanu

Rádi bychom vás upozornili na dvě rarity, které se nám podařilo přivézt z naší letošní cesty po Taiwanu. To, že se archivují čínské čaje typu puerh je věc poměrně známá. Je možné se setkat s 10 ti, 20 ti i padesátiletými archivními puerhy a je možné za ně také zaplatit astronomické částky. Ale to, že se archivují i taiwanské čaje, je věc daleko méně známá. Nejčastěji se setkáme s archivními čaji typu oolong, méně běžné jsou v této podobě čaje černé/červené.

1995 Dong Ding

Archivní oolongy z Taiwanu

Během naší letošní cesty po Taiwanu jsme se seznámili s obchodníkem, který se na staré archivní čaje specializuje a je v tomto směru velký odborník. Strávili jsme s ním několik dlouhých večerů popíjením rozličných čajů z jeho sbírky a debatou o různých způsobech staření a archivace čajů na Taiwanu. Byly to pro nás velmi přínosné rozhovory plné zajímavých informací, neuvěřitelných chuťových zážitků a euforických stavů.

1995 Shan Lin Xi

1995 Shan Lin Xi

Pro začátek jsme pro vás zakoupili dva stejně staré čaje typu oolong. Oba mají za sebou dvacet let zrání, oba zastupují poněkud jinou skupinu čajů a oba se vyvinuly do neuvěřitelně zajímavých podob, které krásně ukazují, jakým způsobem se čaj během vydařeného zrání vyvíjí.

Jedním je vysokohorský, jen lehce oxidovaný Chin Xin Oolong pěstovaný v oblasti Shan Lin Xi, u kterého se typická svěží až vegetální „květinka“ vyvinula do plné hutnější podoby plné exotického tropického ovoce. Druhý pochází z nedalekého avšak podstatně nížeji položeného Lugu. Ze stejného kultivaru Chin Xin Oolong, avšak s daleko vyšší mírou oxidace i pečení, získáváme čaj s kulatějším snad i mírně robustním tělem, sladší plnější chuti nakládaného ovoce. Zde je máme oba…

1995 Aged Shan Lin Xi Oolong

Vysokohorský oolong s nižší mírou oxidace a bez jakéhokoliv dopékání v době zpracování či během následného zrání. Čaj zrál vakuově zabalen v originálním obalu po 600 gramech (tzv. taiwanský jin [čti džin]).
Suchý list byl pravidelně rolován a nepatrně oxidován, tak jak to známe u vysokohorských čajů i dnes. Na první přivonění zaujme až neuvěřitelnou, velmi výraznou hutnou vůní exotického ovoce s jasnou převahou ananasu, pomela a mírněji pak marakuji. Jakoby se nechtělo věřit, že se vůně v takové intenzitě mohou v čaji projevovat. Jedná se však o klasickou a velmi zdařilou ukázku zrání lehce oxidovaného a nepečeného oolongu. Takhle by to přesně mělo vypadat.
Nálev je pak světle zlatý, vzhledem velmi připomínající nálev prvosklizňového darjeelingu. V chuti opět výrazná převaha exotického ovoce, hlavně ananas a grepfruit s přesahem do mírné peprnosti a svíravosti sušeného ženšenu. Překvapí i velmi jemná perlivost či šumivost na patře.
Nádherný čaj jasného charakteru s neuvěřitelnou výdrží v jednotlivých nálevech.
Kultivar: Chin Xin Oolong 青心烏龍
Původ: Shan Lin Xi
Nadmořská výška: 1600 – 1800m
Rok: 1995

Příprava: Čaj velmi vhodný pro přípravu typu Gong Fu. Cca 5g čaje vložíme do malé konvičky o objemu asi 150 ml a zalijeme vroucí vodou. Sléváme po 30 vteřinách louhování. Čaj snese nekonečné množství nálevů.

1995 Aged Lugu Dong Ding Oolong

Archivní oolong typu Dong Ding z roku 1995. List byl zpracován tradičním způsobem pro tento typ čaje, tedy vyšší mírou oxidace i pečení. Dvacetiletá proměna pak byla dána hlavně těmito faktory. Čaj zrál ve vakuovém balení, což je dnes pravděpodobně nejčastější a odborníky nejdoporučovanější forma. Již ve vůni suchého listu se jasně projevují sladké hutné tóny nakládaného ovoce, převážně švestek, mírněji pak hrušek a jasná kořeněná linka ženšenu. Nálev zlatooranžové barvy, plné sladce ovocné kulaté chuti s převahou sušených švestek a hrozinek a s mírnou zemitostí, na špičce jazyka vzdáleně připomínající o poznání robustnější čaje typu puerh. Velmi dlouhý, sladký, příjemný dozvuk plný lesních vůní.
Kultivar: Chin Xin Oolong 青心烏龍
Původ: Lugu, Nantou, Taiwan
Nadmořská výška: 400 – 600 m
Rok: 1995

Příprava: Čaj velmi vhodný pro přípravu typu Gong Fu. Cca 5 g čaje vložíme do malé konvičky o objemu asi 150 ml a zalijeme vroucí vodou. Sléváme po 30 vteřinách louhování. Čaj snese nekonečné množství nálevů.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)