Cha Ye Dan – Čínské čajové vejce

Tea Eggs

Zkuste trochu zaexperimentovat a uvařte si čínskou kulinářskou specialitu. V Číně, ale také třeba na Taiwanu můžete čajové vejce ochutnat téměř na každém rohu. Místo od místa se jeho příprava trochu liší a každý je hrdý právě na svůj recept.
Nejčastěji jsou čajová vejce spojována s hostinou při oslavách čínského nového roku, kdy, stejně jako zlaté nugety, symbolizují velké bohatství v následujícím roce. Jsou totiž nejen chutná, ale i nádherně vypadají. Jejich nádherně zbarvený povrch připomíná ušlechtilé mramory nebo jadeit.

Tak třeba takto…
Připravíme si:
6 vajec
1,5 dcl tmavé sojové omáčky
2 hvězdičky badyánu
2 čajové lžičky černého čaje – nejlépe tmavšího taiwanského oolongu, stačí však i jakýkoliv tmavý černý čaj např. Assam
2 dva kousky skořice
1 čajová lžička cukru
2 proužky mandarinkové kůry
1 čajová lžička sečuánského pepře

 

Vajíčka nejprve uvaříme na tvrdo, tak jak jsme běžně zvyklí. Tedy nějakých 5-7 minut. Pak je pod tekoucí vodou zchladíme a jemně obrácenou (vypouklou) stranou lžičky poklepeme skořápku ze všech stran, aby rovnoměrně na všech místech popraskala tak, jako bychom chtěli vejce oloupat. Avšak neloupeme! Je třeba mít na mysli, že čím rovnoměrněji a důsledněji nyní skořápku narušíme, tím výraznější a krásnější vejce na konec budeme mít.
Do stejné nádoby, ve které jsme vajíčka vařili předtím, dáme zhruba dva hrnky vody a všechny zbylé ingredience a opatrně vložíme i proklepaná vajíčka. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme minimálně 40 minut. Pak ještě více zmírníme plamen tak aby se vajíčka v horkém nálevu spíše louhovala, než vařila a necháme je tak ještě po několik hodin. Nejlépe přes noc.
Poté vajíčka již jen oloupeme, chvíli se můžeme kochat jejich krásou a pak je můžeme sníst. Určitě vás jejich chuť mile překvapí.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)