O cenách čaje a nárocích jeho pijáků

Vývoj na trhu

Ceny letošních čerstvých čajů opět trhají rekordy, jako každý rok. Jaké jsou faktory vzrůstajících cen? Jsou ceny čajů letos ale opravdu vyšší než v předchozích letech? Nebo dochází i k jiným vlivům na výslednou cenu čaje, který se objevuje na našem trhu?

Tea tasting

Pravdou je, že ceny čaje jako komodity již po několik let opravdu rostou. Každým rokem nám přicházejí vzorky čajů s cenami, které jsou vždy vyšší než v roce předcházejícím. Jde o dlouhodobý trend daný jednak zvýšeným zájmem o čaj jako nápoj, ale větším zájmem investorů o čaj jako komoditu. Navýšení je každým rokem v řádu jednotek procent. Tato situace má vliv především na levnější čaje z oblastí jako je Ásám nebo Srí Lanka. Na situaci v oblastech, jako je Darjeeling, však mají vliv další faktory. Především velká popularita tohoto čaje mezi znalci, jeho dlouhodobě vysoká kvalita a především originální a nezaměnitelný „brand“ tohoto himálajského skvostu. Díky rostoucímu zájmu o čaje produkované v ekologickém zemědělství přechází mnoho darjeelingských zahrad na biozemědělství, což jeho vyprodukované množství snižuje o 15 až 20 procent. Spolu s poměrně přísným zákazem rozšiřovat plochu pěstování v této oblasti jsou možnosti vyšší produkce darjeelingského čaje značně omezené. A tak v podmínkách zvyšujícího se zájmu o čaj nezbývá místním čajovým producentům nic jiného než zvyšovat jeho cenu.

Mění se však i situace v naší čajové kotlině.

Změna však nastává i u nás. Samozřejmě se mění postoj českého pijáka čaje, jeho nároky a mlsnost jeho jazýčku. A hlavně ochota za kvalitní čaj zaplatit. A pro nás jako dovozce čaje je velmi příjemné, že můžeme na náš trh dovážet skvosty, které si ještě před pár lety u nás nikdo nemohl dovolit. Můžeme zodpovědně prohlásit, že se na našem trhu dají obstarat ty nejšpičkovější čaje ze všech světově vyhlášených míst jeho produkce. A právě díky této skvělé situaci se nám může podařit třeba takový husarský kousek jako je dovezení vůbec prvního letošního čaje vyprodukovaného v oblasti Darjeelingu. Ještě před pár lety bychom takovém čaji ani nesnili kvůli jeho vysoké ceně. A letos jsme zakoupili Darjeeling Rohihi EX-1, který byl opravdu první zpracovaný čaj této oblasti. O první jarní čaje z Darjeelingu bývají každoročně sváděny divoké boje, které tlačí jeho cenu do astronomických výšin. Nejde o snobskou záležitost, ale o neúprosnou touhu ochutnat skvělé svěží jarní květinové tóny čerstvého jarního čaje. O touhu, kterou zná každý skutečný piják dobrého čaje. A my jsme vděční, že můžeme právě díky vám, takovým pijákům čaje o takové skvělé čaje na trhu bojovat a přinášet je do vašich šálků a konviček. Je nám nesmírnou ctí, že takové zákazníky máme a slibujeme, že se budeme ještě více snažit a přivážet ještě kvalitnější čaje. Děkujeme.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)