Jak se dělá cejlonský čaj

Ceylon beauty
Právě před deseti lety jsme cestovali po Srí Lance neboli Cejlonu, ostrovu čaje a koření, jak je romanticky nazýván. Navštívili jsme balírnu jednoho z našich tehdejších dodavatelů a vystoupali jsme na Adam´s Peak. Byli jsme i v legendárním městě Nuwara Eliya, které je středem oblasti, kde se pěstují tzv. high grown čaje. Jeden z nich jsme před nedávnem měli v nabídce.

Dnes čaj, dříve káva

Původně byl na Cejlonu pěstován hlavně kávovník a někdy i kakaovník. Plantáže však v polovině devatenáctého století zničila pohroma v podobě rzi Hemileia vastatrix. Postižení pěstitelé však rychle našli za zničené kávovníkové keře náhradu v podobě čajovníku. Prostředí i klima poskytovaly pro jeho pěstování velmi dobré podmínky a během pár let se čajovník velmi rozšířil a kávovník zcela nahradil.

 

Tři pásma

Cejlon je čtvrtým největším producentem čaje na světě. Čaj se zde pěstuje na asi 187 tisících hektarech převážně ve střední a jižní části ostrova. Podle nadmořské výšky rozdělujeme tři pásma pěstování:
high growns – vysokohorské nad 1200 m
medium growns – střední polohy v rozmezí 600 až 1200 m
low growns – od úrovně moře do 600 m

Jaký je to čaj

Většina místní produkce se zpracovává na zlomkové čaje typu broken (BOP), fannings a CTC a používá se do čajových směsí a do porcovaných čajů. Celolistové čaje tvoří jen nepatrnou část, už vůbec nemluvě o zelených či polozelených čajích.
Typický cejlonský čaj má plnou, kořeněnou, medově sladkou nebo naopak říznou až svíravou chuť se sladce ovocným či citrusovým aroma a nálevem zlatooranžové barvy. Citrusové aroma je asi nejtypičtějším znakem a vodítkem, podle kterého jej milovníci cejlonského čaje rozpoznávají.

 

Přivezli jsme

Cejlon New Vithanakande FBOPXExSp, jako už tradičně vyšší, tipsovou třídu cejlonských čajů. Čaj je ze severní části oblasti Ruhuna nedaleko legendárního městečka Ratnapura, známého především těžbou drahokamů. Čaje z Ruhuny jsou řazeny do pásma „low grown“.
Dalším zástupcem je Cejlon Shawlands OP. Tento vskutku jiskrný čaj pochází z jižních svahů pohoří Madulsima v oblasti Uva. Čaje rostou v nadm. výšce 792 do 1173 m, a tím jej můžeme zařadit do kategorie čajů pěstovaných ve středních polohách oblasti Uva na Srí Lance.
Nováčkem v našem e-shopu je Cejlon Pour Mousselines. Má pravidelně rolovaný hnědo-stříbřitý suchý list sladce vanilkové vůně. Nálev hnědozlaté barvy, plné, řízné sladce kořeněné chuti s tóny skořice, citrusů a levandule.
Prostě je vyzkpoušejte. Dokonce i zkušený piják čaje si občas rád dá klasický černý cejlon z krásného porcelánu :-).

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)