Taiwanský oolong Oriental Beauty vděčí za svoji chuť křískům

Přivezl jsem si z Taiwanu krásku, na kterou jen tak nezapomenu – nádherně, sladce chutná a voní. Královna taiwanských oolongů Oriental Beauty je chuťově výrazný, dobře rozpoznatelný čaj. U nás není vždycky k dostání ve své plné kráse, a proto mám radost, že jsem ho díky své cestě Za čajem na Taiwan letos získal rovnou od zdroje. Jedinečné kvality dávají Krásce orientu překvapivě křísci, kteří okusují čajové lístky.

Křísci zpracovávají čajový list ještě „zaživa“

Křísci přicházejí k čajovým lístkům, jako kdyby jim chtěly poskytnout okrašlovací kůru a udělat z nich královny. Ceněnou, vznešenou chuť totiž získává tento vysoce oxidovaný (okolo 70%) taiwanský oolong právě díky nim.

Jacobiasca formosana

Malincí křísci Jacobiasca formosana okusují mladé lístky čerstvě vyrašené na čajovém keříku. Vysávají šťávu z lístků, větviček i pupenů a nakousaný list začne ještě na keříku „zaživa“ oxidovat. Zasažená rostlina produkuje určité látky, mimo jiné i monoterpendiol a hetrienol, které dávají čaji připravenému z takového lístku unikátní, sladce kořeněné aroma. Lístky, které křísci okousali, se poznají podle toho, že jsou po okrajích bíle zbarvené.

Pěstitelé čaje Oriental Beauty proto vycházejí křískům vstříc. U vyšších sort si můžete být jisti, že při pěstování nebyly použity žádné pesticidy, které by je zahubily. Čaj je také pěstován spíše v nižších a teplejších polohách, kde křísci žijí.

Krásku Orientu čaj „pojmenovala“ královna, neví se která

S čajem se na Taiwanu začalo v 19. století, kdy se na ostrově usazovali čínští přistěhovalci z Fujianu a více či méně úspěšně se pokoušeli o pěstování čajovníku. Čaj se pěstoval převážně v nižších polohách na severozápadě a v lesnatých kopcích oblasti Wenshan. Roje malých křísků napadaly každé léto čajové plantáže a lístky čajovníků okusovaly, ale farmáři se tehdy ani neobtěžovali napadené lístky sklízet. Poničená úroda byla obvykle obchodníky odmítnuta.

Legenda praví, že jeden farmář z kraje Hsin Chu nechtěl přijmout tento úděl a nakousané lístky sklidil a zpracoval. Čaj byl tak skvělý, že se mu jej podařilo prodat za dvojnásobnou cenu než obvykle.

Nový čaj získal postupně skoro tolik názvů, kolik chutí v sobě skrývá. Farmář z legendy po návratu domů všem radostně sdělil, za kolik čaj prodal, a tak čaji začali říkat nejdřív Vychloubačný čaj (Pong Fong Cha).

Bílé okraje okousaných lístků daly čaji jméno Bílý vlas (Bai Hao Cha), podle mnohobarevného suchého listu se mu zase říká Čaj pěti barev.

Snad nejpopulárnější název je ale název Oriental Beauty (Dong Fang Mei Ren), který mu dala britská královna Viktorie či Alžběta II – záleží na tom, kterou legendu zrovna čtete.

Kdo jednou ochutná kvalitní taiwanský oolong, nechce jiný

Kdo jednou ochutná oolong Oriental Beauty, snadno si jeho chuť zapamatuje a znovu ji rozpozná. Škála chutí a tónů je velmi pestrá a bohatá, s převahou sladkého ovoce, citrusů a koření (skořice nebo hřebíček). Jeho chuť i vůně bývá přirovnávána k vyšším třídám Darjeelingu z druhé sklizně, spojuje je známé muskatelové aroma.

Jedno má Kráska z Orientu společné s kvalitním vínem – člověk snadno podlehne lahodným chutím vyšších tříd tohoto čaje a nechce se už vracet k průměru.

Krásný oolong má pro Taiwance cenu zlata

Oriental Beauty je tak oblíbený čaj, že je často imitován nejen na Taiwanu, ale i v Číně a na mnoha dalších místech. Nejvhodnější podmínky pro jeho pěstování jsou ale v oblasti Hsin Chu na západě Taiwanu, odkud pochází ty nejpovedenější čaje. Konají se tam čajové soutěže, kde se tento lahodný taiwanský oolong posuzuje. Vítězné čaje se pak draží za astronomické částky – čajové lístky zde bývají mnohdy vyvažovány zlatem. Staré taiwanské přísloví praví, že patnáct kilogramů odpovídá ceně domu.

Jak si nejlépe připravit Oriental Beauty?

Způsobů jak si poradit s tímto výjimečným čajem je samozřejmě mnoho. A záleží na každém z nás, co z čaje chceme dostat, kolik energie a času jsme ochotni věnovat přípravě a jakým způsobem si vychutnáme výsledek. Svou důležitost má i to, jakou zvolíme vodu a jaké nádobí.

 

   

Zde je mé doporučení:

Menší hrst lístků (cca 5g čaje) vložíme do vyhřáté malé konvičky o objemu 1,5 dcl a zalijeme vodou o teplotě 90 – 95ᵒC. Necháme louhovat jednu minutu a slijeme do vyhřátých šálků. To můžeme opakovat s postupným prodlužováním doby louhování, dokud nám čaj chutná. Většinou, zvláště v případě vyšších tříd, je možné udělat až deset nálevů.
V tomto případě bych doporučoval udělat si na čajový dýchánek dostatek času a spojit jej s více příjemnými prožitky. Například vybrat si pěkné čajové nádobí, připravit si do termosky horkou vodu, abychom nemuseli nikam odbíhat, pohodlně se usadit a prostě si to užít.

Dan Klásek (čajový cestovatel)

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)