Za čajem na Taiwan – první díl

Před necelým rokem jsme do našeho obchodu začali dovážet čaje ze zcela nové oblasti, z Taiwanu. Díky skvělému kontaktu máme možnost vybírat z velkého množství vynikajících čajů od drobných farmářů z celé země.
Všichni vybraní pěstitelé se přitom o čaj starají zcela jedinečným a velmi šetrným způsobem. Při jeho pěstování nepoužívají žádné chemické prostředky na podporu růstu ani na ochranu před škůdci. Čajovníky rostou v panenské přírodě taiwanských hor. Farmáři jsou certifikováni taiwanskou certifikační společností, která není bohužel akceptována v EU, proto je neoznačujeme jako Bio.
Protože máme ve zvyku poznat pěstitele i místa, kde se čaj pěstuje, osobně, vypravili jsme se tentokrát na malebný Taiwan. Vyrazili sjme společně s naším kamarádem, skvělým keramikem a velkým milovníkem čaje Petrem Novákem. S přicházejícím jarem se začíná sklízet čaj nejen v Darjeelingu či Japonsku, ale samozřejmě i zde na ostrově, který Portugalci kdysi nazvali Ihla Formosa, Krásný ostrov.
TAIPEJ
Přilétli jsme do Taipeje a ubytovali jsme se u našeho přítele Dana, který je nám po následující dny průvodcem místní čajovou subkulturou. Navštívili jsme větší i menší obchody s čajem, kterých jsou zde v Taipei stovky, obešli jsme místní čajovny a vypili mnoho a mnoho miniaturních šálků vynikajícího čaje.
Měli jsme tu čest setkat se s několika skvělými lidmi, taipejskými čajovými celebritami.
Velký dojem na nás udělalo setkání s panem Chengem, který nás pozval do svého nádherného domu, který si sám navrhl a ve kterém má i své oděvní studio. Mistr Cheng je velký podporovatel kultury, organizátor mnoha společenských (i čajových) akcí, vlastní nakladatelství, kde vydává malým nákladem kulturní brožury a katalogy umělců. Je také známý jako velký znalec čaje, taiwanské kultury a historie. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací o současném hledání taiwanské identity. Oblečení, které pan Cheng navrhuje, je velmi tradiční s odkazem na čínskou a taiwanskou historii a je špičkou ve svém oboru.
Místo, které jsme si v Taipeji snad nejvíce oblíbili je stará čajovna Wistaria, která se nachází v historickém domě v japonském stylu. Je to jedno z mála míst na světě, kde si můžete objednat a ochutnat opravdu velmi, ale velmi staré puerhy. Místo se skvělým stylem, kde na vás dýchne historie. Naši hostitelé, Dan i jeho žena Min ve Wistarii příležitostně pracují, a tak jsme zjistili mnohé o její historii i současnosti.

MISTR TSAI
Další velmi milé setkání pro nás Dan přichystal na druhý den. Zavedl nás za čajovým mistrem a obchodníkem panem Tsaiem. Ve své čajovně ve starém čínském stylu nás pohostil mnoha skvělými taiwanskými a čínskými čaji ze své produkce. Mimo jiné zcela geniální tradičně zpracovanou Tie Guan Jin, či velmi delikátním čajem typu Lapsan Souchong, ke kterému se nám dostal podrobný výklad. Tento známý čínský červený čaj, který u nás známe s velmi intenzivním kouřovým aroma, se tradičně zpracovával podobně jako ostatní oxidované čaje. Jak se v místnostech topilo (většinou suchým borovicovým dřevem), čaj získal velmi nenápadné a jemné kouřové aroma. Až teprve později, když se čaj začal vozit do Evropy a na lodích se topilo (často právě vlhkým dřevem) aby čaj nezplesnivěl, se začaly objevovat překouřené čaje, které známe dnes. Čaj, který jsme pili, měl velmi jasnou, briskní a ovocnou chuť s nepatrným nádechem kouře v pozdějších nálevech. Byli bychom velmi rádi, kdyby se čaj v budoucnu objevil v naší nabídce. Avšak cena byla poněkud astronomická.
Všichni naši hostitelé velmi obdivovali Petrovu keramiku, kterou Petr ukazoval na fotografiích. Všude, kde ji viděli, se mu dostalo velkého uznání.
Velkým překvapením pro nás bylo, když pan Tsai druhý den zavolal, ze pro nás zorganizoval setkání se svým přítelem panem Zhou Yu. Pan Zhou Yu je majitelem čajovny Wistarie a velký čajový mistr, který před pár lety dokonce navštívil Česko v rámci propagace taiwanského čaje ve světě. Byl to program organizovaný taipejskou univerzitou. Na setkání s panem Zhou Yu jsme se velmi těšili.
WISTARIA
Příjemné a intenzivní setkání s panem Zhou i jeho přítelem panem Tsaiem proběhlo v útulném salónku čajovny Wistarie, za jehož skleněnou stěnou rostl velký strom s mohutnými kořeny. Pan Zhou je velmi živý a milý člověk se zkušenostmi a nahledem, který se jen tak nevidí. Vzpomínal na svou cestu po českých čajovnách, jak si v Brně v čajovně přinesli vlastní vodu z lesní studánky, které byla úplně fantastická. Nad čajem se rozpovídal o tom, co mu jeho pití přináší, o nadhledu, který čaj člověku dává a ze kterého je pohled na život mnohem snazší. Šlo o velmi příjemné a intenzivní povídání, které vůbec nešlo po povrchu, jak se občas při podobných setkáních stává, ale šlo skutečně do hloubky a všechny nás zasáhlo.
Během toho jsme opět vypili spoustu skvělého čaje. Mimo jiné šedesátiletý puerh z dob, kdy Čankajšek přišel z Číny na Taiwan.
Šlo o výjimečné setkání na výjimečném místě. Navštívíte-li někdy Taipej, čajovna Wistaria je místo, které byste neměli minout.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)