Keramici z Doupěte

O posledním říjnovém víkendu, který se díky státnímu svátku prodloužil,jsme měli možnost navštívit naše přátele v Doupěti. Mirka Randová a Petr Novák zde mají své keramické studio a originální bydlení v jednom. Tak jsme měli možnost je sledovat při práci (volné víkendy nedrží), popíjet s nimi čaj, vybírat jejich keramiku do e-shopu a klást všetečné otázky.

Nejdříve Mirka:
My: Mirko, kdy a jak jsi začala s keramikou?
Mirka: Během své první cesty do USA v roce 1999. Původně jsem tam jela pracovat jako au-pair a studovat fotografii. A měla jsem takový nápad přenášet fotku na něco jiného než na papír. Nakonec padla volba na keramické desky. No a to patlání v hlíně mě tak uchvátilo, že už jsem u toho zůstala. Na College of Lake County jsem se naučila základům točení na kruhu, glazování a už zde jsem se setkala s technologií přípravy glazur.

Při své druhé cestě do USA v roce 2001 jsem našla keramické studio Terra Incognito. Terra pro mne znamenala hodně a myslím, že i díky tomu, že jsem měla šanci zde pracovat jako monitor (monitor je „holka pro všechno“ – uklízí, recykluje hlínu, nakládá pec, pomáhá učitelům, organizuje atd.) jsem po návratu byla připravená na vše, co proces výroby keramiky obnáší. V Terra Incognito jsem se také zamilovala do výpalu v peci na dřevo.

Mirka: Nadřazenost technologií ve studiové keramice neexistuje! Znalost technologie je jen prostředek k tomu, aby keramik našel cestu uskutečnit svou představu. Technologie výpalu je jen jednou částí tvorby, je volbou, která ovlivňuje výsledek. Takových rozhodnutí ovšem udělá keramik v procesu, při hledání svého vlastního vyjádření, mnoho. Od výběru keramické hmoty, přes použitou technologii tvorby až po výběr glazury. Stejně tak jako mohou zajímavá díla vzniknout různými technologiemi tvorby (modelováním, na hrnčířském kruhu, lití do forem), tak i v jakékoliv peci mohou vzniknout unikátní autorská díla.

A teď Petr:
My: Petře, kdy a jak jsi začal s keramikou?
Petr: Někdy v letech 96-97, od roku 1998 už jsem keramikem na plný úvazek.
My: A jak ses dostal k pálení dřevem?
Petr: V období, kdy mi zkrachovalo podnikání se zdravou výživou a již jsem začínal s keramikou, mi Úřadě práce nabídli pomoc při rozběhu živnosti, pokud si vymyslím životaschopný projekt. Přišel jsem s projektem stavby malé pece na dřevo a nějaké peníze jsem od úřadu tehdy dostal. Musel jsem se činit, abych dostal závazkům. U pecí na dřevo jsem už zůstal a jsem tomu rád.
My: A jak tě napadlo začít používat vlastnoručně míchané glazury?

Petr: Nejdřív jsem zjistil, že to jde. Četl jsem různé knížky, tehdy dostupné jen v angličtině a dělal jsem různé začátečnické experimenty. Občas se něco povedlo. Je to vlastně jako kuchařka. Existují nějaké zavedené receptury a postupy, tak je vyzkoušíš a postupně je začneš inovovat vlastními a lokálními materiály. No a hlavně to uměla Mirka, která se to naučila v USA, takže poté co jsme začali tvořit spolu, šlo to rychle dopředu.

My: Kdy jste se potkali s Mirkou?
Petr: V roce 2005 na keramickém sympoziu, Na 1. máje :-). To jsme ale ještě nevěděli, že spolu budeme.
My: Máte ohledně glazur nějaké zavedené postupy nebo stále experimentujete?
Petr: Máme sice zavedené postupy, ale v každé peci, kterou naložíme, se objeví nějaká nová hlína nebo glazura. Třeba objevíme nějakou šlemovku (jemný jíl, který slouží jako glazura) nebo děláme pokusy s různými popely. Pokaždé máme nějaké nové testy. Občas si nakopeme vlastní hlínu. Když máš zkušenosti, tak už víš, na co se dívat a kde hledat. Jednu hlínu jsem objevil na punkovém koncertě…
My: Dáváš nějakým typům glazur přednost?

Petr: Nejraději různě kombinuju, taky proto, abych měl pro zákazníky široké spektrum věcí. Ale osobně mám nejradši „korejský buncheong“ styl – jednoduché živcové glazury přes bílou engobu. Také rád používám způsob, kdy se věci neglazují, ale na vrcholu teplotní křivky se do pece vkládá dřevěné uhlí. Různé úrovně teplot, síly redukce dřevěným uhlím a použití různých hlín vytváří širokou škálu jemných efektů.

My: Mirko a Petře, děkujeme. Ať vám to pálí.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)