Tchaj-wanské čaje – naše nová kapitola

Po delších přípravách se nám podařilo dovézt několik čajů ze severního a centrálního Tchaj-wanu. Oolong Baozhong a Honey Fragrant Black tea jsou čaje od pana Yu Ban Zhanga, z oblasti Pinglin v severním Tchaj-wanu. Yu Ban Zhang založil čajovou farmu ‘Respect for Great Nature’. Černý čaj Red Rhyme pochází z oblasti Yu chi a Green Rhyme oolong z Nantou, obě oblasti jsou v centrálním Tchaj-wanu.
Oolong Striped Baozhong
Pan Yu Ban Zhang je velmi spojen se svým čajem a pozemky v Pinglinu na severu Tchaj-wanu. Jeho čajové plantáže jsou jen pár kilometrů od největšího přírodního zásobníku vody pro Tchaj-pej. V oblasti je řada čajových zahrad. Používají se zde velká množství pesticidů a chemických hnojiv, na škodu celému ekosystému. Yu Ban Zhang se již dávno rozhodl, že nebude k tomuto problému přispívat, a stal se světlým příkladem toho, že produkci dobrého čaje lze zajistit bez znečišťování životního prostředí. Hrdě svou čajovou farmu označuje za „zahradu s respektem k přírodě“. Rád nabídne svým hostům zdarma chutné jídlo z bio zeleniny ze své zahrady, umístěné hned vedle století starého tradičního tchajwanského atriového domu. Pan Yu rád předává informace o tom, jak plevel, zelenina, hmyz a červi v přírodním ekosystému obohacují půdu. Jen si přičichnete k bohaté půdě a porozumíte. Je tak laskavý, že nechává hmyz, aby si volně našel cestu z košíků a stojanů s čerstvě natrhaným čajem. Je velmi vzácným typem pěstitele čaje, který produkuje jeden z nejlepších čajů na Tchaj-wanu.
Baozhong oolong je čaj ze severního Tchaj-wanu, který pochází z doby dynastie Čching. Název odkazuje na tradiční papírové balení čajových listů určených k prodeji a k exportu a také se jedná o známý název pro místní čaj. Jeho charakteristikou je speciální postup lehkého zavadnutí a oxidace, při kterém vznikají výrazné, ale

Náš Baozhong je z ručně sbíraných listů z čajovníků kultivaru Qing Xin Oolong.
Honey Fragrant Black Tea
Tento čaj je také z čajové farmy „respektující velkou přírodu“ pana Yu ban Zhanga v Pinglinu v severním Tchaj-wanu. Tento typ černého čaje je na Tchaj-wanu poměrně dobře známý jako Mi Xiang Hong Cha. Vyrábí se v mnoha různých regionech. Nejznámější z nich je pravděpodobně z oblasti Hualianu na východním pobřeží. Řada pěstitelů čaje se snaží vyrobit tento skvělý čaj známý, jak jméno naznačuje, pro svou medovou sladkost a vůni. Tato jedinečná chuť je výsledkem toho, že listy krátce před jejich sběrem okusuje sezónní hmyz – pidikřísek. Sliny tohoto hmyzu ovlivňují fermentační proces čaje, protože buněčné šťávy listů přicházejí do kontaktu se vzduchem. Verze tohoto čaje od pana Yu je hebká, bohatá, sladká a příjemná díky jeho zodpovědnému vztahu k ekosystému a profesionálnímu zpracování čaje. Tento červený čaj se vyrábí z ručně sbíraných listů z čajovníků kultivaru Jin Xuan.
Red Rhyme (černý čaj)
Tento čaj pochází z velmi malé čajové továrny provozované panem Liangem a jeho synem v regionu Yu Chi v centrálním Tchaj-wanu. Oblast Yu Chi, která hraničí s nádherným tchajwanským Jezerem Slunce a Měsíce, se stala synonymem pro skvělý tchajwanský černý čaj, nebo jak jej Číňané a Tchajwanci nazývají – Hung Cha (červený čaj). Tchaj-wan byl kolonizován Japonci po dlouhou dobu v první polovině 19. století.

Během svého pobytu zde Japonci věnovali velké úsilí ke zdokonalení tchajwanského čajového průmyslu a hledání nebo vytváření dokonalých kultivarů pro určitá klimata. Zjistili, že region Jezera Slunce a Měsíce je dokonalý pro velkolisté ásámské čajovníky z Indie. Oblast je stále známá zejména díky ásámskému černému čaji (nyní poměrně odlišnému od ásámských indických čajů díky nové domovině a lepšímu zpracování), ale také díky „Hong Yu“ neboli „Red Jade“, což je kříženec ásámu a oolongu Qing Xin. Výzkumné centrum černého čaje původně založené Japonci nikdy nepřestalo pracovat na vytvoření nových odrůd čajů a studovat zpracování červeného čaje. P. Liang zde pracoval po mnoho let, než odešel do důchodu a spustil svou vlastní malou továrnu, obohacen o znalosti a zkušenosti, které získal v institutu. Jedním z nejnovějších výtvorů, které zde vytvořili, je tento čaj – Red Rhyme, jenž oslavuje těžkou práci japonského vědce, který založil Čajový institut a dokonce pokračoval dlouho poté, co Japonci ostrov opustili. Šťastně se zde kříží či snoubí konkrétní typ ásámského čaje a slavného červeného čaje z pevninské Číny. Výsledkem je černý čaj, který je zcela nový. Má všechny charakteristické znaky dobrého čaje – hladce prochází hrdlem, má jemnou, plně přítomnou, skvělou vůni, která přetrvává a zanechává v celém těle skvělý pocit. Jako by každá buňka v těle zpívala a broukala si v harmonii s pulzujícím životem. Čaje pana Lianga jsou vyráběny skutečně pečlivě. Vyrábí pouze černý čaj, protože je to jeho specialita, s kterou má velké zkušenosti. Tento čaj se vyrábí z ručně sbíraných listů čajovníků odrůdy Hong Yun, který je také známý jako Tchajwanský čaj č. 21. Pan Liang získává své čaje díky přímým vztahům s přáteli a příbuznými, kteří odpovědně čaj vypěstovali. Nemá bio certifikaci, protože většina malých farmářů si nemůže dovolit certifikační proces. Ujišťuje nás, že neobsahuje pesticidy a chemická hnojiva. Souhlasíme a opět můžeme říct: „Šálek čaje je důkazem“.

Green Rhyme oolong
Tento skvělý čaj je oolong z plantáže s úplnou bio certifikací z oblasti Mingjian v kraji Nantou ve středním Tchaj-wanu. Uznávaný čajový mistr, pan Tsai Yi Zhe, je asi nejpřednějším propagátorem čajů z organických a přírodních ekosystémů na Tchaj-wanu. Osobně přesvědčil svou čajovou farmu, aby přešla na „bio produkci“ asi před 12 lety. Od té doby se jejich čaj postupně zlepšoval díky jeho pomoci a revitalizaci země, která se vrátila k harmonii s přírodou. Čaje z oblasti Mingjian nemají ceny, které mohou požadovat jiné čajové tchajwanské oblasti, takže se

tam čaj většinou vyrábí průmyslově. Pěstuje se za použití škodlivých chemikálií, je stříhán strojově a vyráběn mechanicky a z větší části je určen pro nespočetné obchůdky s „ledovým čajem“ a pro výrobu lahvovaných čajových nápojů. Stále více pěstitelů si však uvědomuje, že organické pěstování a čaje vyšší kvality jsou cestou k vyšším cenám. Takto se dostávají opět do kontaktu s půdou, kterou zdědili od svých předků, a opět se učí, jak farmařit v harmonii s ekosystémem. Není to jednoduchý proces a trvá řadu let, kdy mají velmi nízké výnosy čaje, než získají bio certifikaci, ale postupem času začnou vyrábět skvělé čaje, které si lidé chtějí kupovat. Mezi prvními sledují jejich úspěch příbuzní, sousedi a přátelé, a pak často následují jejich příkladu. Tak tomu bylo v případě farmy, která

vyrábí tento jadeitový oolong s názvem „Green Rhyme“. Pozemky této farmy jsou také situovány na okraji této oblasti a jsou izolovány od průmyslového farmaření zalesněnými kopci. Nachází se velmi blízko historicky známému tchajwanskému čajovému regionu Song Bo Ling. Tento oolong je lehce oxidován, tvarován do kuliček a je často popisován jako „zelený oolong“. Tato verze je trochu více oxidovaná na okrajích listů, než je tomu u jiných zelených oolongů, takže je komplexnější a má lepší vůni. Jako jiné čaje v bio kvalitě je plný života a celé tělo se díky němu cítí skvěle. Je také příkladem dalšího aspektu skvělých čajů, je velmi trpělivý a jedna konvička snese mnoho nálevů. Tento čaj je vyroben z ručně sbíraných listů z čajovníků typu jadeitových oolongů. Jadeitový oolong (TaiCha č. 13; 29. syn).

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)