Čajové limonády

Za pět minut vznikne ledový čaj doma i na pikniku

Když chcete ledový čaj připravit velmi rychle, potřebujete vysoce kvalitní čaj, a když to má být navíc mimo domov, měl by být zabalený v pyramidových sáčcích. Sáčky můžete vzít s sebou třeba na výlet ke studánce nebo na piknik. Čaj Kabusé HOT&COLD je směs japonského zeleného a praženého listového čaje v BIO kvalitě. Jeden sáček se třemi gramy čaje se louhuje v půl litru studené vody pouze pět minut a chuť výsledného nápoje je silná a typicky trávovitá a svěží. Připravit si z něj potom můžete i japonskou limonádu:

Japonská limonáda „Kabusé fruit“

Pyramidový sáček Kabusé HOT&COLD necháme louhovat pět minut v půl litru studené vody. Mezitím namočíme okraje dvou vysokých sklenic do čerstvě vymačkané citronové šťávy a ponoříme je do cukru, aby vznikla na okrajích krusta. Naplníme je kostkami ledu, které přelijeme čajem Kabusé a nakonec ještě zakápneme zbytkem citronové šťávy. Experimentovat můžeme i s jinými citrusy – grepem nebo pomerančem.

Dvoubarevná limonáda s matchou

Rychle hotová bude i limonáda z dalšího japonského čaje – mletého prášku zvaného matcha. Jeden gram rozmícháme v 0,5 dcl horké vody. Sklenici naplníme do poloviny ledem, který zalijeme 1dcl čerstvě vymačkané šťávy z citronu, pomeranče nebo grepu. Ten můžeme doplnit i 1 dcl dalšího ovocného džusu, například s příchutí mango nebo ananas. Čaj matcha nakonec pomalu nalijeme do sklenice tak, aby utvořil druhou barevnou vrstvu.

TIP

Stejně jako všechny zelené čaje, Kabusé HOT&COLD a Matcha efektivně ochlazují organismus v horkých dnech. Navíc zrychlují metabolismus. Oba čaje pocházejí z čajovníků zastíněných sítěmi (v japonštině kabusé), které propustí jen polovinu slunečních paprsků. Stíněný čaj vyvine více účinných, zdraví prospěšných látek a velmi aromatickou vůni.

Přes noc v ledničce připravíme silný macerát

Pokud máte na přípravu domácího ledového čaje nebo limonády více času, doporučujeme připravit si z čajových lístků tzv. macerát, a tedy nechat je ve vodě louhovat několik hodin nebo i přes noc. Čajové lístky se ve studené vodě rozvíjejí mnohem pomaleji a postupně a chuť kvalitního čaje tak může v macerátu vyniknout ještě více než při přípravě horkého nálevu. I povzbudivé účinky macerátu jsou mnohem silnější. Doporučujeme vyzkoušet čerstvý čaj z Darjeelingu, který ručně sbírali během prvních sklizní letos na jaře. Připravit si z něj můžete tzv. čajovou whiskey:

Limonáda „Whisky z Darjeelingu“

15 g čaje Darjeeling Risheehat z první sklizně 2013 louhujeme přes noc v jednom litru studené vody, a tak vznikne čajový macerát. 1 dcl ledového čaje nalijeme do whiskové sklenice plné ledu. Limonádu můžeme dochutit agávovým nebo javorovým sirupem, v tom případě promícháme macerát se sirupem v šejkru a potom lijeme do sklenice s ledem.

Experimenty s ovocem

I do ledového čaje z Darjeelingu můžeme přidávat čerstvé ovocné šťávy z citrusů (pomeranč, mandarinka, citron, grep), macerát s džusy promícháme v šejkru. Do větší nádoby můžeme při přípravě domácí limonády taky nakrájet drobné kousky ovoce.

TIP na novinku: ICE TEA MAKER HARIO

Kdo si čajové maceráty zamiluje, může si pořídit speciální skleněnou konvičku Ice Tea Maker Hario. Elegantní konvička se skládá ze dvou na sobě položených skleněných částí. Do horní části vložíme nejprve 10-15 g čaje a pak doplníme až po okraj kostkami ledu. Led se pomalu rozpouští, voda protéká čajem a dál jemnými průřezy ve dně horní části nádoby prokapává do spodní nádobky již jako hotový ledový čaj. Příprava zabere několik hodin, čaj takto připravený má velmi silné povzbudivé účinky a nejvýraznější chuť.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)