Zelený čaj odbourává tuky

Kdo potřebuje po Vánocích zhubnout, měl by do svého jídelníčku zařadit několik šálků zeleného čaje denně. Pozitivní vliv zeleného čaje na spalování tuků a redukci tělesné hmotnosti prokázala celá série vědeckých studií. Testy se prováděly „ve zkumavce“, na zvířatech i na lidech a závěr týmu švýcarských vědců je jasný – unikátní kombinace katechinů a kofeinu v zeleném čaji prokazatelně pomáhá zhubnout. Čaj z pytlíku ale zřejmě stačit nebude – sáhněte po kvalitním japonském čaji matcha. Pokud nemůžete mnoho kofeinu, zvolte pražený čaj houjicha.

Pozitivní vliv zeleného čaje na hubnutí není fáma ani marketingový trik. Vědecké důkazy z posledních deseti let nashromáždili Swen Wolfram, Ying Wang a Frank Thielecke ze švýcarské Basileje a shodli se: „Efekty zeleného čaje proti obezitě mohou být považovány za vědecky dokázané.“ Výzkumy se prováděly ve zkumavkách (in vitro), na zvířatech (in vivo) a v šesti případech se prováděly již také testy s lidmi, kteří pili zelený čaj buď pravidelně po mnoho let, nebo i nárazově po několik týdnů.

Jak přesně tedy zelený čaj bojuje s tuky v našem těle? Kouzelnou látkou obsaženou v zeleném čaji je tzv. epigalokatechin (EGCG). Omezuje totiž absorpci tuku i dělbu a růst tukových buněk a snižuje hladinu cholesterolu, glukózy, inzulínu a leptinu, tak zvaného hormonu tukových buněk. Naopak napomáhá odbourávání mastných kyselin při tzv. beta-oxidaci. Zvláštních efektů navíc dosahuje v kombinaci s kofeinem. Společně podporují produkci tepla v těle – termogenezi – která má na hubnutí významný vliv.

„Podle vědců neměl samotný kofein takový účinek na termogenezi, jaký měl v kombinaci s katechinem v zeleném čaji. Právě proto zelený čaj pomůže s redukcí hmotnosti více než jiné nápoje. Například černý čaj je totiž fermentovaný, a tak obsahuje významně méně účinných látek. Těm, kteří si chtějí účinky zeleného čaje otestovat na vlastní kůži, doporučuje mletý japonský zelený čaj matcha. Pro ty, kteří si „předávkování kofeinem“ nemohou z různých důvodů dovolit, je tu potom pražený čaj houjicha.

Matcha je smaragdově zelený, jemný prášek – jsou to namleté lístky toho nejlepšího japonského zeleného čaje. „Prášek našleháte s horkou vodou, až vznikne hutný zelený nápoj. Díky této přípravě konzumujete přímo čajové lístky, nejen standardní nálev, a tak do sebe dostanete mnohem víc účinných látek. Ve svém vyjádření ji doporučuje také prezident Aliance výživových poradců ČR Ing. Ivan Mach, CSc.: „Když zařadíte čaj matcha do svého upraveného jídelníčku, bude redukce váhy snazší. Urychlíte svůj metabolismus a tělu dodáte další prospěšné látky, stimulující hubnutí a přispívající k detoxikaci, která dále urychlí metabolické procesy.“

Jsou situace, kdy je zelený čaj moc silný, nebo taky nemusí každému zachutnat. Příliš mnoho kofeinu si nemohou dovolit starší lidé s poruchami spánku ani třeba kojící matky. Pro takové případy je tady pražený japonský čaj houjicha. Pražení vede k nižšímu obsahu kofeinu v čajových lístcích a taky k proměně chuti, která nakonec připomíná spíš černý čaj než zelený. Při pražení čajové stonky a lístky ztrácejí typickou svíravost. Přesto si houjicha zachovává všechny účinky typické pro zelený čaj, včetně vlivu na obezitu, a proto si ji mnozí oblíbili.

2 Responses to “Zelený čaj odbourává tuky”

  1. Eva Míznerová napsal:

    Mám velmi ráda zelený čaj a nyní bych chtěla ochutnat tento.Nemohlabych si jej u vás objednat ?A kolik stojí?Děkuji za odpověď.Eva Míznerová

  2. darjeeling napsal:

    Dobry den, u nas muzete nakoupit jak praskovy caj v kvalite spise pro vareni, tak spickovou matchu, ktera se rozsleha s vodou a pije jako silny zeleny napoj. Tato „skutecna“ matcha je napr. Mathca Tekiro, Supreme, Mantoku nebo Premium. http://www.darjeeling.cz/cz/matcha

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)