Jak se peče zelený velikonoční beránek


Pečení velikonočního beránka připomíná tradiční skopovou pečínku, která byla v českých zemích rozšířenou sváteční pochoutkou po skončení velikonočního půstu. Dnes si častěji pochutnáváme na sladkém beránkovi upečeném z různých druhů těsta. S naším receptem může být váš letošní beránek nejen sladký, ale také osvěžující a navíc jasně zelený. Stačí, když do těsta přidáte citronovou šťávu a také tajnou přísadu japonských cukrářů – mletý zelený čaj matcha.
Matcha
Matcha patří k nejlepším zeleným čajům na světě – ty nejkvalitnější lístky se po usušení melou na pomalu se otáčejících kamenných mlýnech na prášek. Díky šetrnému zpracování si zachovává všechny aktivní látky, jasnou svěží chuť i vůni. Je plná antioxidantů, aminokyselin a vitaminů, a tak na jaře poslouží jako povzbuzující energetická bomba. Oproti běžnému čajovému nálevu spořádáme v podobě prášku matcha celý čajový list, a tak se do těla dostane až 15krát více živin.

A teď jak na to:
Přiravíme si všechny ingredience: hladkou mouku (300 g), cukr (250 g), vejce (7), máslo, citron, vanilinový cukr, hrozinky, máslo a hlavně matchu – ne tu špičkovou, to bychom prodělali kalhoty, ale nějakou středně dobrou nebo přímo práškový čaj určený k vaření. Od babičky jsme si vypůjčili keramickou formu, troubu máme taky, tak jdeme na to.
1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu je třeba důkladně vymazat změklým máslem a vysypat trochou mouky. 2 celá vejce a žloutky z pěti vajec ušleháme v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidáme citronovou šťávu i kůru a mouku.
2. Nakonec přidáme  5-10 gramů čaje matcha, nejlépe přesitého přes jemné sítko a promícháme. V jiné nádobě vyšleháme z bílků tuhý sníh a velmi lehce ho vmícháme do těsta.
3. Těsto vlijeme do ,obličejové‘ poloviny formy, naplníme ji asi půl centimetru pod okraj, protože pečením těsto vyběhne, přiklopíme a vložíme do trouby. Pečeme zhruba čtyřicet minut; zda je hotovr, se přesvědčíme vpichem špejle – s matchou se těsto chová jinak, než sjme zvyklí.
4. Formu vyndáme z trouby a zabalíme ji do vlhké utěrky, až úplně vychladne. Opatrně beránka vyklopíme na tác, uděláme oči z hrozinek a je to.
Pokud chceme, můžeme beránka posypat směsí moučkového cukru a čaje matcha v poměru 1:1.
TIP:
Podávejte k beránkovi kvalitní zelený čaj, např. japonskou senchu. Pokud si chcete vychutnat její kompaktní, nasládlé aroma, nechejte vodu prošlou varem vychladnout až na 55 – 60° C. Zatímco voda chladne, můžete ji přelívat z konvičky do šálků, a tak si nádobí předehřát. Louhujte potom jen 50 vteřin, jinak vám čaj zhořkne.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)