Blokáda Gurkhů kazí „Tea party“ v Darjeelingu

Hindustan Times, 22. března 2011, shrnutí:

No End to Tea Logjam (Čajový mrtvý bod ještě není u konce)

Strana Gorkha Janmukti Morcha zaštítila protesty pracovníků čajových zahrad a jednoznačně trvá na zvýšení platů a zlepšení podmínek pro dělníky. Majitelé zahrad se zřejmě zvýšení mezd nevyhnou. GJM žádá okamžité zvýšení platů, kdežto plantážníci namítají, že to je proces spjatý s časem a nelze jej uspěchat. DTDPLU (unie pracovníků přidružená ke GJM) si vynutila uzavření zahrad a zastavení vývozu prvosklizňového čaje s požadavkem zvýšení denního platu na 120 rupií. Dělníci hrozí i tím, že znemožní dokonce vyvážení vzorků, pokud nebude jejich požadavkům vyhověno do 24. března. CCPA (organizace zastupující asociace zahrad) dokonce ustanovila pravidlo, které umožňuje vyjít vstříc požadavkům GJM, ale až poté, co se dohodne se všemi obchodními uniemi čajového průmyslu.
Mezitím majitelé zahrad tráví bezesné noci a bezmocně sledují rušení objednávek sypaných čajů s vyhlídkou nekonečného sporu. Lidé spojení s čajovým průmyslem však předvídají, že spor nemůže trvat dlouho, jelikož by zcela zdevastoval čajový průmysl, který se již nyní potýká s existenčními problémy po pár letech špatné sklizně.
Čtyři levicové obchodní unie vznesly požadavek, aby plantážníci zvedli platy ještě na dvojnásobnou výši toho, co požaduje GJM. Jinak prý zesílí protesty. Zástupce odborů uvedl, že revize platových podmínek musí začít okamžitě.

Economic Times, 21. března 2011:

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)