Pět otázek o podzimních sklizních

V indickém Darjeelingu právě skončil monzun, vzduch se projasnil, vysvitlo slunce a každým dnem je chladněji a chladněji. Přichází čas podzimních sklizní. Na některých zahradách se již začalo se sběrem a nám v nejbližší době dorazí první vzorky. Abychom si zkrátili dobu čekání, položili jsme několik otázek našemu obchodnímu partnerovi, řediteli společnosti Chamong Tee Export panu Ajajovi Kichlu.

Mr. Ajay Kichlu

Mr. Ajay Kichlu

D:  Co charekterizuje podzimní darjeelingy a jak se liší od čajů z první a druhé sklizně?
A: Podzimní darjeelingy se vyznačují velmi sladkou chutí a vůní. Od čajů z druhé a první sklizně se liší dost výrazně, více ale inklinují k druhým sklizním s lehce prvosklizňovým tónem; podzimní čaj je sladký, s hutnou chutí i barvou, která však není tak výrazná jako u druhých sklizní; podzimní čaj má také lehce nazelenalý tón, jakým se vyznačuje sklizeň první.

D:  Čeho si ceníte na podzimních čajích?
A: Podzimní  čaje jsou vyhledávané pro svou výjimečnou vůni, kterou mají rádi všichni. Je to díky směsici nádechu prvních a druhých sklizní.

D: Co ovlivňuje cenu čaje?
A:  Cenu čaje vždy určuje jejich chuť a vůně. K dostání jsou čaje podobné jiným čajům, to zn. levnější čaje, které mají slabší charakter a pak existují dražší čaje, kde jsou vonné tóny i chuť výraznější.

D: Jaké je teď v Darjeelingu počasí a jak tento faktor ovlivňuje sklizeň?
A: V současné chvíli se v Darjeelingu ochlazuje a chladnější počasí dodá podzimním čajům správný charakter.

D:  Jaké jsou předpoklady k úspěšné sklizni?
A:  Tato sklizeň je bohužel chudší než v minulých letech, zvláště pokud se jedná o zahrady s organickou produkcí. Měli jsme problémy s počasím, které se objevují kvůli klimatickým změnám.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)