SHINCHA z Kagošimy

Shincha – doslovně „nový čaj“
V Japonsku je příchod nejčerstvějšího čaje velkou událostí a v prvních dnech jej lidé nakupují za astronomické částky. V regionech, kde se pěstuje čaj, vznikají různé druhy tohoto čaje v závislosti na způsobu zpracování. Shincha se jako jediná nevyrábí ze surového čaje Aracha, ale přímo z čerstvých sběrů. Obsahuje tudíž větší množství vody a nedá se dlouho skladovat. Za opravdu čerstvý čaj ji můžeme považovat jen několik týdnů. Shincha s listy ve tvaru jehliček je známá především z oblasti Shizuoka, Shincha s listy ve tvaru drobnějších čárek pochází z ostrova Kjúšú.
Shincha Keiko vznikla v oblasti Kagošima na jihu Japonska (ostrov Kjúšú). Během zpracování prochází typickým procesem delšího napařování, tzv. „deep steaming“. Tento způsob výroby vytvoří sladkou, jemně svíravou chuť čaje, výrazné „jarní“ aroma a jasně smaragdovou barvu nálevu.
Zpracování japonských čajů má svá specifika, kterými se v mnohém liší od zpracování jakýchkoliv jiných zelených čajů. Proces fermentace je ihned po sklizni ukončen horkou párou. Čaj se napařuje ve velkých pařnících, čímž se v listu neutralizují fermentační enzymy. Podle délky tohoto napařování rozlišujeme High Steam – déle napařované čaje a Low Steam – méně napařované čaje. High (nebo také „deep“) Steam čaje se vyznačují křehčím, více lámaným listem, kalnějším nálevem a plnější chutí. Low Steam čaje mají lehčí a světlejší nálev a delší jehličkovité listy.  Právě díky tomuto procesu získávají japonské čaje svou specifickou, velmi svěží, mírně vegetační, sladce trávovitou chuť a vůni. Tento způsob zpracování také dovolí v listu uchovat co nejvíce účinných látek a vitamínů.

Stíněný čaj
Shincha vděčí za svou lahodnou chuť polostínu sítí (kabusé). Zastiňování původního čajovníku má dlouhou tradici. V jihojaponské oblasti Kagošima, kde je stále aktivní sopka Sakurajima, jsou čajovníky na nejvhodnějších zahradách zastiňovány speciálními sítěmi. Sítě propustí jen polovinu slunečních paprsků. Pěstování v polostínu se velmi blíží podmínkám, ve kterých rostl divoký čajovník. Stíněný čaj tak vyvine více účinných látek a zvláštní, velmi aromatickou vůni.
Jihojaponská Kagošima BIO čaje
Kagošima má ty nejlepší podmínky pro organické pěstování vysoce kvalitního zeleného čaje. Zákaz používání chemických hnojiv a pesticidů spolu s kombinací vhodné oblasti pro pěstování čaje a rozvinutých technologií zaručí výtečnou kvalitu a požitek z nápoje.
Tip
Shinchu nebo jiné japonské čaje po otevření opět dobře uzavřete a skladujte vždy v chladničce.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)