Současná situace v Darjeelingu

titulka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druhé sklizně z indického Darjeelingu se letos výrazně opozdí díky suchu, které panovalo v celé oblasti v průběhu první sklizně na začátku dubna. Většina našich partnerů předpokládá, že start druhé sklizně bude posunut na první červnový týden.
Jakoby to ale nestačilo, celý Darjeeling navíc zachvátila další vlna politických nepokojů. Předseda nejstarší strany usilující o nezávislý Gorkhaland – All India Gorkha League, pan Madan Tamang, byl minulý pátek zabit nedaleko Planter´s Clubu v městečku Darjeeling.  Jeho strana ihned obvinila konkurenční stranu Gorkha Janmukti Morcha (GJM), která však jakýkoliv podíl na atentátu odmítá.
Přes víkend byl v Darjeelingu vyhlášen zákaz nočního vycházení, je zastavena veškerá doprava i přísun informací z celé oblasti. Před dvěma lety byla oblast díky podobným nepokojům právě v období druhé sklizně na několik týdnů uzavřena a tím se zpozdily i dodávky čaje.
Boj za nezávislý Gorkhaland je rok od roku sílící hnutí volající po samostatném státě v rámci indické federace. Hnutí nemá žádnou podporu Západního Bengálska, státu, ve kterém se oblast Darjeelingu nachází. Pravděpodobnost uskutečnění jejich cíle je v současné chvíli velmi malá.
Gurkhové jsou nepálským kmenem, který své jméno odvozuje od hinduistického svatého válečníka z osmého století, jmenoval se Guru Gorakhnath. Gurkhové také tvořili část britsko indické armády a nyní jsou součástí armády britské. Poznávacím znamením gurkhských válečníků jsou jejich speciální zahnuté nože.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)