Výstava čavanů ve Vídni – reportáž

Jak jsme slíbili, tak jsme provedli. Navštívili jsme impozantní výstavu čavanů ve vídeňském MAKu (Muzeum užitého umění). Přinášíme vám jak fotografie, tak zajímavé informace, které určitě obohatí znalostní rejstřík leckterého čavano-milce. Výstava je nevelká, avšak velmi decentně umístěna v monochromním suterénním prostoru.
Středobodem výstavy je čajová miska – tzv. čavan. Ve vídeňském muzeu užitého umění (MAK) je vystaveno více jak sto čajových misek vyrobených mezi 8. stoletím a současností. Výstavu doplňují objekty Heinze Franka, který svou instalaci nazval „Dveře do věčnosti“.

vystava-cavanu

Nejstarší čavany pocházejí z Číny. V Japonsku vpodstatě až do poloviny 16. století neexistovala keramická výroba, a tak Japonci dováželi zboží z Číny, Koreje a Vietnamu. Japonský mnich Mjóan Eisai (1141 – 1215) nejen že přinesl zenový buddhismus z Číny do Japonska, ale také zformalizoval pití zeleného čaje jako druh meditační zkušenosti.
Mezi nejcennější exempláře patří misky Tenmoku ze 16. století, které nesou název dle své glazury.
Také korejské misky jsou velmi důležité. Původně byly používány pro pokrmy (hlavně rýži). Posléze se tyto misky začaly užívat k pití čaje. Misky jednoduchých forem a strukturované glazury byly vyrobeny v souladu s principem wabi (skrytá krása). Na raných japonských pracech, zejména ze západního Japonska, je jasně patrný korejský vliv.
Čajový obřad se nazývá čanoju, jeho ustálení se datuje v 15. století a jeho pravidla, stejně tak jako pravidla pro nástroje a prostor určil bývalý mnich Murata Shuko (1423 – 1502).
Kromě toho, že čavan byl jednoduchým užitným prvkem, lidé postupně natolik zkultivovali svůj přístup k tomuto objektu, že se něj stalo svébytné umělecké dílo. Žádná miska nenapodobuje druhou, každá je speciální, uchovávaná jako osobní poklad. Každá má své jméno a zub času přežila i jména jejich tvůrců.
První, kdo začal podepisovat svá díla, byli mistři Raku z Kjóta na začátku 16. století. „Raku“ znamená „požitek“ nebo „lehkost“, „uvolnění“. Výstava v MAKu uvádí červené a černé objekty, včetně těch vyrobených keramiky, kteří pracovali ve stylu Raku – to zn. formovali misky ručně. Vývoj výroby těchto misek pokračuje až dodnes.
Velká pozornost je věnována čavanům z keramických dílen ve městech Karatsu, Hagi a Seto. Keramika vyráběná od 16. století po dnešek je svědectvím neprerušené tradice slavných umělců. Současné exempláře, spíše nahrubo vypálené čavany, pocházejí z japonského města Bizen a v poslední době si znovu-vydobyly popularitu jako komponenty pro čajový obřad.
Výstava obsahuje jak objekty ze stálé sbírky MAKu, tak ze soukromých sbírek v Rakousku a Japonsku.

Informace jsou použity z tiskové zprávy MAKu.

One Response to “Výstava čavanů ve Vídni – reportáž”

  1. Jana napsal:

    Tak to me stve, to jsem prosvihla -a to tu bydlim 🙁
    Tak snad priste…
    A pro pos- moc pekne stranky!

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)