Podzimní sklizeň – otázky pro pana Kumara

Podzimní sklizeň – Autumnal Flush je v Darjeelingu sklízena od počátku října do konce listopadu. Jde o plné čaje tmavšího typu s výrazným ovocným nebo oříškovým aroma, v šálku jasně měděného nálevu. Někteří znalci dokonce preferují třetí sklizně oproti mnohem populárnějším prvním či druhým sklizním, právě pro jejich oble sladkou a plnou chuť.

Darjeeling.cz: Na základě čeho padne rozhodnutí, že se začíná s podzimní sklizní? Jaká je vlastně ona hranice mezi jednotlivými sklizněmi?

Ashok Kumar: Skutečná hranice mezi sklizněmi v podstatě neexistuje, protože čajovníky jsou rozprostřeny na svazích od 600 do 1800 metrů nadmořské výšky s odpovídajícími teplotními podmínkami. Charakter sklízených listů se proto mění postupně v průběhu zhruba dvou týdnů.

Darjeeling.cz: Jaké jsou rozdíly při zpracování podzimní sklizně oproti sklizni první a druhé?

Ashok Kumar: Proces zpracování je stejný u všech sklizní: zavadnutí, rolování, oxidace a sušení, tak aby z původní 78 % vlhkosti zelených listů zůstala 3 %. Vše ostatní je alchymie manažera továrny.

Darjeeling.cz: Jaký je rozdíl v množství vyprodukovaného čaje oproti první a druhé sklizni? Má to nějaký vliv na cenu čaje?

Ashok Kumar: Velmi malé množství čaje sklizeného v podzimní sklizni ( asi 5 – 10 % roční produkce ) je dáno chladným počasím. Přirozeně jsou pak díky omezenému množství i ceny pravých podzimních sběrů vyšší.

Darjeeling.cz:. Čeho si vy osobně nejvíce ceníte na čajích z podzimní sklizně?

Ashok Kumar: Pravé podzimní čaje musí mít vydatnou a bohatou chuť s výraznou plností, tmavší nálev a svébytné aroma. Nemají být lehké a květinové jako čaje z první sklizně nebo „překypující“ jako ze sklizně druhé.

Darjeeling.cz: Vaše zahrada je známá tím, že pěstujete pouze původní čajovníky čínského typu. Je to záměr? Nikdy jste neexperimentovali s klonováním čajovníků?Jaký na to máte názor?

Ashok Kumar: Máme velmi pečlivě opečovávané původní čínské čajovníky, protože nesou a tvoří tradiční charakter darjeelingských čajů. Čaje z klonovaných keříků jsou určitě dobré a mají lehce rozpoznatelnou chuť, ale já dávám přednost čínským keříkům.

ashokkumar

Ashok Kumar
majitel zahrady Goomtee a člen představenstva Darjeeling Planters Association
Otec pana Ashoka, Mahabir Prasad, odkoupil zahradu od královské rodiny Ránů
v polovině 50. let a řídil její provoz až do své smrti v roce 1996. Od té doby je pan Ashok
hlavou rodinného podniku a již třicet let hraje aktivní roli v obchodě s čajem.

Historie rodinného dědictví
V roce 1899 založil tuto zahradu britský průkopník Henry Lennox a po něm ji převzal
slavný plantážník G. W. O’Brien. Po druhé světové válce zahradu odkoupila nepálská královská rodina Ránů. V 50. letech minulého století se vedení zahrady ujal pan Mahabir Prasad a rodina Kejriwalů, indických čajových průkopníků. Během uplynulých 50 let proběhla úplná renovace jak samotné zahrady, tak továrny. Současné vedení se v čele s p. Ashokem Kumarem zaměřuje na uchování tradičního způsobu pěstování čaje.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)